Installateurs en partners
0
Sluiten
  Laadpaal Outlet - Maandag 20 September 2022

  Subsidie Elektrisch Rijden

  Subsidie elektrisch rijden – Laadpaal Outlet geeft uitleg

  Wilt u een elektrisch voertuig kopen of leasen? Dan is het nu de tijd! Particulieren in Nederland die een nieuw of tweedehands elektrisch voertuig willen kopen, komen opnieuw in aanmerking voor een speciale subsidie elektrisch rijden. Hoe gaat dat precies in zijn werk? De regels voor de subsidie op elektrische auto’s kunnen onduidelijk zijn, wij van Laadpaal Outlet leggen dit graag uit.

  Tijdens het rijden stoot een elektrisch voertuig geen gevaarlijke uitlaatgassen uit. Daarom moedigt de overheid zoveel mogelijk automobilisten aan om voor een elektrisch voertuig te kiezen in plaats van voor een benzine- of diesel voertuig. Er zijn verschillende stimuleringsprogramma's voor particulieren en bedrijfseigenaars om de overstap nog aantrekkelijker te maken. Lees hier welke dat zijn.

  Subsidie elektrisch rijden voor particulieren

  Bij de overschakeling op een milieuvriendelijk voertuig hebben leaserijders met een bedrijfsauto ( degenen die de voertuigen niet zelf bezitten maar er wel mee rijden) lange tijd financiële voordelen lagere extra belastingverplichtingen genoten. Dit gold echter heel lang niet voor wie voor zijn eigen elektrische voertuig betaalde.

  Zoals u waarschijnlijk al weet, hebben voertuigen op gewone brandstof een veel grotere negatieve invloed op het milieu dan elektrische voertuigen. Elektrische auto's zijn ongelooflijk energiezuinig en produceren geen CO2. Daardoor zijn ze goed voor het milieu en geven ze schonere lucht om ons heen. De overheid biedt een subsidieprogramma (SEPP) voor volledig elektrische nieuwe en gebruikte auto's om mensen aan te moedigen elektrisch te rijden.

  Subsidie elektrisch rijden 2022 is op

  Iedereen die een volledig elektrisch voertuig koopt met een verkoopprijs tussen 12.000 en 45.000 euro en een actieradius van minimaal 120 kilometer komt in aanmerking, maar dan wel pas in 2023. De subsidie elektrisch rijden voor 2022 is helaas op.

  Ook tweedehands auto's vallen onder het programma. In zo'n situatie bedragen de kosten 2.000 euro per voertuig. Voor gebruikte elektrische voertuigen is in totaal 20,4 miljoen euro aan subsidies beschikbaar.

  Het SEPP programma wordt ook in 2023 en 2024 aangeboden

  De financiering voor nieuwe auto's zal in de loop van de komende twee jaar afnemen. Een toelage van respectievelijk 2.950 euro en 2.550 euro zal worden gegeven aan iedereen die in 2023 een nieuwe elektrische auto koopt, waar dat in 2022 nog 3.350 euro was. De prijs voor tweedehands auto's blijft gelijk.

  Er zijn geen subsidies voor hybriden of plug-in hybriden.

  Particulieren komen alleen voor de stimuleringsmaatregel in aanmerking als ze emissievrije auto's rijden. In theorie geldt dit ook voor waterstofvoertuigen, maar door de hoge kosten van de technologie zijn die momenteel niet verkrijgbaar voor minder dan €45.000. Hybride en plug-in hybride voertuigen zijn hoe dan ook vrijgesteld van de SEPP.

  Wanneer een subsidie elektrisch rijden aanvragen?

  Pas als de koop- of lease overeenkomst rond is, kan iemand de subsidie elektrisch rijden aanvragen. Bovendien moet de koop of lease van de auto afgerond zijn in het kalenderjaar waarin u uw aanvraag voor de subsidie indient. Het RVO controleert aanvragen voor de subsidie elektrisch rijden. De subsidie wordt pas uitbetaald nadat de auto geleverd is en op naam van de subsidie ontvanger geregistreerd is. Er wordt geen voorschot betaald. Bovendien mag u maar één keer van het subsidieprogramma gebruik maken.

  De subsidie elektrisch rijden is dus geen korting op de auto, maar een stimulans achteraf

  U komt in aanmerking voor een subsidie, of u nou een volledig elektrisch voertuig nieuw of tweedehands koopt. Privé leasen van elektrische voertuigen valt ook onder het subsidieprogramma. Het subsidieplan is aan enkele beperkingen onderworpen. Bovendien is, zoals eerder vermeld, de subsidie voor 2022 op.

  Het totale subsidiebedrag voor het volgende jaar bedraagt 32,4 miljoen euro voor oude auto's en 67 miljoen euro voor nieuwe auto's.

  Alleen voor particuliere lease en particuliere aankoop van auto's

  Alleen particuliere kopers van auto's zijn voor dit stimuleringsprogramma bestemd. Daarom moet het nieuwe of gebruikte elektrische voertuig op naam van een echt persoon staan en mogen de subsidiegelden alleen als privé geld vergoed worden. Eenvoudig gesteld kunnen bedrijfseigenaren geen gebruik maken van dit subsidieprogramma, ook al hebben ze een zakelijke laadpaal en elektrische bedrijfsauto’s. Werknemers komen evenmin voor deze aankoop stimulans in aanmerking als ze via hun werkplek een elektrisch voertuig leasen en daarvoor een verminderde extra belastingplicht betalen. Subsidie elektrisch rijden is dus helaas niet voor iedereen!

  Vereisten voor de subsidie

  De koop- of huurovereenkomst moet afgerond zijn in hetzelfde jaar dat de subsidie elektrisch rijden aanvraag wordt ingediend, en dit is uiteraard alleen haalbaar als er geld begroot is voor de subsidie.

  Het voertuig moet minstens 3 jaar ononderbroken op naam van de aanvrager geregistreerd zijn geweest bij aankoop van een nieuwe of tweedehands EV, of minstens 4 jaar bij lease. Wordt het leasecontract eerder opgezegd of de auto verkocht? Dan moet de subsidie naar evenredigheid worden terugbetaald. Een uitzondering geldt als u gedurende deze tijd een extra elektrisch voertuig koopt of leaset dat in aanmerking zou komen voor een aankoopsubsidie en het voor de rest van de tijd in uw bezit houdt.

  Lijst van auto’s die in aanmerking komen voor de subsidie

  De lijst van SEPP-voertuigen bevat de merken, modellen en categorieën elektrische personenauto's die in aanmerking kunnen komen voor de subsidieregeling elektrische voertuigen voor particulieren. Aan de hand van de autolijst kunt u snel bepalen of de auto aan de eisen kan voldoen.

  Of een auto voor subsidie elektrisch rijden in aanmerking komt hangt af van de hoogte van de geregistreerde catalogusprijs in de RDW registratie. Het RVO vraagt de RDW of aan deze bepaling voldaan is.

  Subsidie voor een voorziening voor het opladen van elektrische voertuigen

  Wenst u een eigen laadpaal thuis? Mensen die thuis een oplaadstation wensen komen niet in aanmerking voor een overheidssubsidie. Enkele plaatsen verlenen echter financiële steun voor een laadpaal thuis. De oplaadpaal moet daarna voor het publiek toegankelijk zijn als de gemeente of de provincie bepaald heeft dat ook anderen er gebruik van mogen maken. Informeer naar uw mogelijkheden door contact op te nemen met de gemeente.

   

  Wilt u dat de Vereniging van Eigenaars een oplaadstation op de parkeerplaats installeert? De VvE komt in aanmerking voor financiering voor "oplaadpunt advies".

  News & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking