Installateurs en partners
0
Sluiten
  Laadpaal Outlet - Zaterdag 29 December 2021

  Hoe werkt een laadpaal?

  Hoe werkt een laadpaal?

  U komt aanrijden en steekt de stekker van uw elektrische auto in de laadpaal of muurlader. De auto begint te laden. Maar hoe werkt een laadpaal? Er is verschil in hoe een openbare laadpaal en hoe een thuislader werkt. Ook per laadpaal kan de precieze werking verschillen. In de regel echter werken alle laadpalen hetzelfde. U kunt dit vergelijken met uw mobiele telefoon opladen. U steekt de stekker erin en deze gaat laden tot de accu weer vol is. Naast antwoord op de vraag hoe werkt een laadpaal, geven we advies waarop te letten bij een laadpaal kopen. Want hoewel alle laadpalen hetzelfde werken, zijn er wel degelijk verschillen die geld kunnen besparen en vroegtijdige vervanging voorkomen.

  Auto opladen stopcontact

  U kunt uw elektrische auto op openbare plekken opladen of thuis. Wanneer u thuis nog geen laadpaal heeft, moet dit via het stopcontact. Controleer altijd voor u de stekker in het stopcontact steekt of uw elektrische auto via het stopcontact opgeladen kan worden. Daarnaast moet u kijken op welke groep in de meterkast het stopcontact zit. Wanneer het stopcontact op dezelfde groep zit als oven, elektrische kookplaat of wasmachine en één of meerdere apparaten staan aan, dan kan de zekering eruit vliegen of kan schade ontstaan. Wanneer u een stopcontact heeft waar op de groep verder niets anders aangesloten is, kunt u via het stopcontact uw elektrische auto opladen. Dan ziet u hoe simpel een laadpaal werkt; het is inderdaad net als een mobiele telefoon opladen.

  Hoe werkt een laadpaal thuis?

  De elektrische auto opladen stopcontact methode duurt wel een eeuwigheid. Bovendien heeft u helemaal geen controle over het laden en kan, wanneer toch op dezelfde groep iemand bijvoorbeeld de oven aanzet, de zeker eruit springen. Uit een stopcontact komt ongeveer 2,3 kW. Ter vergelijking, een laadpaal heeft 11 kW of zelfs 22 kW en laadt vele malen sneller. Veruit de betere optie is dus een laadpaal thuis installeren. Een laadpaal installeren thuis werkt hetzelfde als een stopcontact, maar is een stuk slimmer. De laadpaal of wandlader zit boordevol software. Een goedkope laadpaal thuis zal minder opties hebben, maar een slimme laadpaal of wandlader kan zichzelf heel snel terug verdienen.

  Load balancing

  Een elektrische auto is een zwaar apparaat voor uw stroomnetwerk. Makers van laadpalen hebben hier een oplossing voor gevonden. Load balancing meet via de slimme meter hoeveel stroom er beschikbaar is. Wanneer iemand de oven aan doet en daardoor stroom pakt, zal de slimme laadpaal het opladen van de auto onderbreken of met een lagere input werken zodat de zekering er niet uitspringt. Hoe werkt een laadpaal? Via Load balancing op een veilige manier!

  Opladen wanneer stroom goedkoop is of laadpaal met zonnepanelen

  U weet nu dat het antwoord op de vraag, hoe werkt een laadpaal. Dit is te vergelijken met de werking van een stopcontact. Echter door de software is een laadpaal één van de slimste apparaten in huis. Load balancing is nog maar het topje van de ijsberg. Slimme laders kunnen namelijk laden wanneer de stroom tijdens daluren goedkoop is. En de laadpaal met zonnepanelen kan laden wanneer er zonnestroom beschikbaar is. Laadpalen met een app kunnen bovendien ingesteld worden zodat ze alleen op bepaalde tijden laden. Er is al veel mogelijk en de komende jaren komen er steeds meer mogelijkheden bij.

  Welke laadpaal voor welke elektrische auto?

  Bij de werking van een laadpaal zijn de groepen in uw meterkast van belang. Daarnaast is er de laadpaal zelf die instellingen heeft, maar ook uw elektrische auto speelt een rol. Er bestaan meerdere soorten elektrische auto’s en niet alle laadpalen zijn geschikt voor optimaal gebruik met iedere elektrische auto. Een onderdeel waarop u moet letten is het laadvermogen.

  11 kW of 22 kW laadpaal kopen

  Een laadpaal met 11 kW vermogen is geschikt voor auto’s die ook op 11 kW kunnen laden. Een auto die echter sneller, op 22 kW kan laden, kan dit niet uit een 11 kW lader halen. Het laadvermogen maakt in de prijs van de thuislader kopen niet zoveel meer uit. Hierdoor is het slimmer om een lader met meer capaciteit naar beneden af te stellen dan een laadpaal met weinig vermogen te installeren die minder compatibel is met de nieuwere elektrische auto’s. Wanneer u overleg wilt over welke laadpaal voor uw auto, neem dan gerust contact met ons op. U kunt ook kiezen voor een laadpaal van het merk Easee. De Easeelaadrobot detecteert zelf welke auto laadt en past de instellingen per auto aan.

  Hoe werkt openbaar opladen?

  Openbaar opladen werkt vergelijkbaar als het op stroom aankomt, maar moet altijd met een laadpas gebruikt worden. U heeft voor openbare laadpalen een abonnement nodig. Hierdoor is bekend welke persoon laadt en hoe hoog de factuur moet zijn. Ook sommige thuisladers hebben een abonnement, hiermee kunnen bijvoorbeeld de kosten voor het laden bij de werkgever gedeclareerd worden. Laadpalen met abonnement bieden ook uitkomst voor appartementencomplexen. Dit zijn geen openbare terreinen, maar meerdere mensen kunnen dan wel hun auto opladen. Wist u dat de meeste elektrische auto’s bij het afsluiten van de auto de stekker vergrendelen. Zo kan iemand niet uw kabel verwijderen of laden op uw kosten.

  Laadpaal met wifi of 4G

  Hoewel de werking van iedere laadpaal hetzelfde is, zijn er in opties zeer veel mogelijkheden die het gebruik goedkoper en prettiger maken. Bekijk hierbij goed uw situatie. Een laadpaal met wifi klinkt handig, maar dan moet u op de plaats waar de wandlader komt te hangen of de laadpaal komt te staan wel wifi hebben. Een 4G-laadpaal biedt uitkomst voor plekken waar geen wifi is. Een goedkope laadpaal met alleen plug and charge functie heeft soms geen wifi nodig. Maar let op, hierdoor heeft u veel minder mogelijkheden. Bij de keuze voor een goedkope laadpaal kopen of een slimme laadpaal, is deze laatste veruit de betere keuze.

  Advies op maat

  Bij Laadpaal-Outlet geven wij graag advies op maat. Wij leveren alle bekende merken laadpalen en hanteren hierbij de groothandelsprijzen. Daarnaast verzorgen wij indien gewenst ook de installatie voor u. Hierdoor heeft u er geen omkijken naar en bent u verzekerd van de beste werking. Bekijk online laadpalen en muur laders en bestel eventueel direct online. Liever eerst advies? Wij kennen onze eigen producten als de beste. Neemt u gerust contact met ons op om vrijblijvend informatie in te winnen.

  News & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »