1 of 3 fase aansluiting
Heb ik een 1 fase of 3 fase aansluiting nodig voor mijn laadpaal?
U heeft de mogelijkheid om een 1 fase of 3 faseaansluiting laadstation te kiezen wanneer u een laadstation voor uw elektrische auto kiest. Er zit uiteraard een verschil in de keuze tussen de 1 fase of 3 fase aansluiting. Eenvoudig gezegd gebruikt een eenfasige laadpaal twee draden (de fase en de nul), terwijl een driefasige laadpaal vier draden gebruikt (drie fase en nul). Een Een laadpaal met een 3 fase aansluiting een grotere laadcapaciteit dan een 1-fasige laadpaal, vandaar dat een 3-fasige laadpaal de auto sneller zal kunnen laden dan een 1-fasige laadpaal.
Wat is de laadcapaciteit van een laadpaal?
Kilowatts zijn de meeteenheid voor het laadvermogen (kW) van een laadpaal voor elektrische auto's. De capaciteit van uw laadstation en de aansluiting die u thuis in uw meterkast heeft, bepalen hoeveel u kunt laden. Hoe snel er geladen kan worden hangt af van het vermogen van het laadstation en het hoogste vermogen waarmee uw elektrische auto opgeladen kan worden. Laadstations met meer dan drie fasen laden sneller op. Uw voertuig moet dat echter wel aankunnen. Omdat zij op 3 x 25A kunnen werken, maar ook op een 1-fasige verdeelkast, zijn type 3 laadstations veel voorkomend. Deze variant laadt een totaal lege voertuigaccu op in ongeveer 8 uur, afhankelijk van de auto en de lader. Als uw auto het ondersteunt en u heeft een laadpaal of Wallbox met een grotere capaciteit, dan zal het opladen nog sneller gaan.
Meer stroom in het elektriciteitsnet van uw huis met een 3 fase aansluiting
Eenvoudig gezegd kunt u door een 3 fase aansluiting neer krachtige elektrische producten aansluiten. 3 x 25 ampère aansluitingen of meer vormen samen dit type aansluiting. 230 volt komt binnen via drie draden (de drie fasen). Deze soort verbinding wordt vaak meteen in nieuwe woningen toegepast.
Wat maakt een eenfasige aansluiting anders? Het merendeel van de huidige woningen heeft een 1 fase aansluiting. Dit betekent dat 1 x 35 ampère de aangesloten waarde voor elektriciteit vormt. Een enkele draad wordt gebruikt om in dit geval 230 volt aan te voeren (de fase). Tweepolige hoofdschakelaars en aardlekschakelaars zijn beide op een 1-fase verdeelbord aanwezig. Een 1-fase aansluiting is gemakkelijk te herkennen aan de waarden, namelijk 220/230V.
In nieuwe woningen wordt een 3 fase aansluiting gebruikt
Nieuwe woningen worden doorgaans met een 3 fase aansluiting opgeleverd. De keukens zullen doorgaans door elektriciteit gevoed worden omdat het gasnet vaak niet meer aangesloten op deze nieuwe woningen. Schaft u dus een elektrische auto aan en bent u recentelijk ingetrokken in bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning? Dan hoeft zich tijdens de laadpaal installatie in de meeste gevallen geen zorgen te maken en bent u vaak automatisch al voorzien van een 3 fase aansluiting.
Van plan om krachtige elektrische apparaten te gebruiken?
Bent u van plan uw elektrische auto thuis op te laden? In dat geval is het van cruciaal belang te beseffen dat, als u nieuwe apparatuur koopt met een grote energiebehoefte, uw huidige 1-fase aansluiting overbelast kan raken. Voor een groter vermogen heeft u dan vaak een 3 fase aansluiting nodig. Verwacht u een hoger gelijktijdig vermogen nodig te hebben? Een 3 fase of een 1/3-fase groepenkast zou in die omstandigheid waarschijnlijk een betere keus zijn.
Wilt u de capaciteit van uw aansluiting vergroten, bijvoorbeeld omdat u van plan een laadstation te kopen om uw elektrische auto van stroom te voorzien? Dan kunt u dat aan uw netbeheerder vragen. Ook kunt u gerust contact met ons opnemen als u vragen heeft over een 1 fase of 3 fase aansluiting.
Omdat er in oudere woningen geen behoefte is aan hoogspanningselektriciteit, zijn er in oudere woningen doorgaans alleen 1 fase aansluitingen aanwezig.
Let op, heb jij nog een oude stoppenkast?
Deze adviseren wij altijd te vervangen door een nieuw exemplaar.
Veel oudere huizen zijn nog voorzien van een zogenaamde stoppenkast. In principe biedt deze afdoende bescherming.
Toch raden wij u aan uw stoppenkast te vervangen door een moderne groepenkast met installatieautomaten. Deze verhogen namelijk de beschikbaarheid, de veiligheid en het gebruiksgemak van uw installatie.
Wanneer moet de oude stoppenkast vervangen worden?
Bij het installeren van een laadpaal of wallbox heb je extra aansluitingen nodig in de meterkast, hierdoor moeten er vaak aanpassingen gemaakt worden. Dan is het mogelijk dat uw hele groepenkast vervangen moet worden. Deze moet namelijk voorzien zijn van een hoofdschakelaar en minimaal twee aardlekschakelaars. Bovendien mogen er maximaal vier eindgroepen achter één aardlekschakelaar worden geplaatst en is het belangrijk dat uw groepenkast over voldoende groepen beschikt.
Met een oude stoppenkast is het vaak dat er geen of te weinig aardlekschakelaars zitten. Hierdoor kan het zijn dat de hoofdschakelaar eruit springt.
Hieronder vind je meer informatie over de 1 en 3 fase meterkasten.
1 fase groepenkast
1 fase groepenkasten zie je vaak terug in woonhuizen. Een 1 fase installatiekast is namelijk geschikt voor de meeste huishoudelijke apparaten. In een 1 fase groepenkast plaatsen we altijd een 2-polige hoofdschakelaar en de aardlekschakelaars zijn ook altijd 2-polig. Beide componenten zijn twee modules breed en worden ook wel aangeduid als 2P. Een 1 fase groepenkast volstaat, als de aangesloten apparaten tegelijkertijd minder dan het maximale vermogen verbruiken, voor een 1 fase aansluiting ligt dit vermogen op ongeveer 8000 Watt. Dit is het vermogen dat je elektrische apparaten maximaal gelijktijdig mogen verbruiken.
Let op: 1 fase groepenkasten zijn niet geschikt voor de toepassing van krachtgroepen.
Tel het vermogen van al je elektrische apparaten, die op één stroomkring worden aangesloten, bij elkaar op en zorg dat deze gezamenlijk onder de 5800 á 8000 Watt blijven. In huishoudelijke situaties is dit over het algemeen geen probleem, er zullen natuurlijk altijd uitzonderingen zijn.
Tip: Verwacht je een groter gelijktijdig vermogen nodig te hebben? In dat geval past een 3 fase. Deze varianten bespreken we later in het artikel. Daarnaast bespreken we ook of je een 1 fase of 3 fase aansluiting nodig hebt voor je laadpaal thuis, en hoe je dit kunt herkennen.
1 fase groepenkast, hoe herken je deze?
Dit is relatief eenvoudig te achterhalen door te kijken op de kWh-meter. Staat er 220/230V op de kWh-meter? Dan heb je een 1 fase groepenkast.
Heb je geen kWh-meter? Kijk dan naar het aantal draden dat aan de onderkant uit je groepenkast komt.
- Komen er twee draden onderuit? Dan heb je een 1 fase groepenkast.
- Komen er vier draden uit aan de onderkant van je groepenkast? Dan heb je een 3 fase groepenkast. In geval van twijfel kan je netbeheerder je ook vertellen wat voor type aansluiting je hebt.
- Het is altijd mogelijk om ons een foto van de meterkast te sturen, wij zullen dan aangeven of het om een 1 of 3 fase aansluiting gaat.
Wat voor 1 fase aansluitingen zijn er?
1 X 10 A
Aansluiting voor apparatuur als een elektrische garagedeur, een elektrische lader of lamp in een garagebox.
1 X 35 A
Kleine huisaansluiting; geschikt voor huishoudens met standaard apparaten en bijvoorbeeld een klein aantal zonnepanelen. Dit is de meest gebruikte aansluiting, hiermee kan je 7,4Kw laden.
3 fase groepenkast
3 fase groepenkasten zien we veel terug in kantoren en fabrieken. Je kunt het beste kiezen voor een 3 fase groepenkast op het moment dat je gelijktijdige verbruik van apparaten hoger ligt dan 8000 Watt. Voorbeelden van apparaten met hoog verbruik zijn laadpalen, elektrische kookplaten, een grote oven of een bubbelbad.
Een 3 fase aansluiting noemt men daarom ook wel een aansluiting voor krachtstroom.
Bij laadpalen met een vermogen tussen de 7,4kW en de 11,4kW maken vaak gebruik van een aardlekautomaat.
Let op: Krachtgroepen mogen uitsluitend worden toegepast in 3 fase groepenkasten. Krachtgroepen zijn altijd 4-polig en 4 modules breed.
De inhoud van een 3 fase groepenkast
3 fase groepenkasten hebben, net als 1 fase groepenkasten, 2-polige aardlekschakelaars. Plaats per 4 installatieautomaten 1 aardlekschakelaar. De hoofdschakelaar is echter anders, in een 3 fase groepenkast zit namelijk een 4-polige hoofdschakelaar. Deze hoofdschakelaar is vier modules breed. De aardlekschakelaars zijn, net als in een 1 fase groepenkast, twee modules breed. Een 4-polige hoofdschakelaar heeft vier aansluitingen, bedoeld voor 3 fasedraden en de nuldraad.
Tip: Heb je een vraag? Laat een reactie achter op deze pagina en onze medewerkers zullen snel reageren!
3 fase groepenkast, hoe herken je deze?
Je hebt een 3 fase groepenkast wanneer:
- Er 3x220/230V op je kWh-meter af te lezen is.
- Er 380/400V op je kWh-meter af te lezen is.
- Er 4 draden uit de onderkant van je groepenkast komen.
- Het is altijd mogelijk om ons een foto van de meterkast te sturen, wij zullen dan aangeven of het om een 1 of 3 fase aansluiting gaat.
Tip: Heb je geen kWh-meter of kom je er niet uit? Neem dan contact op met je netbeheerder.
3 fase aansluitingen, welke zijn er?
3 X 25 A
Standaard huisaansluiting; geschikt voor een huishouden met standaard apparatuur, bijvoorbeeld zonnepanelen en een inductiekookplaat of een elektrische auto.
Dit is de meest gebruikte aansluiting, hiermee kan je 11Kw laden.
3 X 35 A
Grote huisaansluiting voor een huishouden zoals bij 3 x 25 A dat daarnaast nog apparatuur
nodig heeft als een warmtepomp.
Dit is de verzwaarde versie, met deze aansluiting kan je met 22Kw laden.
3 X 50 A
Grote huisaansluiting voor een huishouden met veel apparatuur en bijvoorbeeld een sauna of zwembad.
Wat is een 1/3 fase groepenkast?
Een 1/3 fase groepenkast wordt toegepast wanneer in de bestaande situatie een woning is voorzien van een 1 fase aansluiting, maar waar verwacht wordt dat er in de toekomst een 3 fase aansluiting door de netbeheerder aangesloten zal worden. De 1/3 fase groepenkast is al voorzien van een 4-polige hoofdschakelaar waardoor er bij deze wijziging geen extra componenten aangeschaft hoeven te worden en de groepenkast dus geheel klaar is voor de toekomst.
De inhoud van een 1/3 fase groepenkast
Bij een 1/3 fase groepenkast worden, net als in een 3 fase groepenkast, 2-polige aardlekschakelaars toegepast. Dit zijn er altijd drie, de groepen worden dus altijd verdeeld over drie aardlekschakelaars. Een 1/3 fase groepenkast is een eenvoudige oplossing, aangezien je de kast op zowel een 1 fase als 3 fase kunt aansluiten. Het is daarom vaak de ideale tussenstap als je van een 1 fase groepenkast naar een 3 fase groepenkast gaat, of denkt te gaan.
Algemene tips
- Het is al een tijdje (sinds 2005) verplicht om in elke groepenkast een hoofdschakelaar te plaatsen.
- Alle stopcontacten moeten verplicht beveiligd worden door een aardlekschakelaar.
- Achter één aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen geplaatst worden.
- Apparaten met een vermogen hoger dan 2000 Watt dienen achter een aparte installatieautomaat geplaatst te worden.
- Neem in geval van twijfel contact op met een gecertificeerde elektricien.
Tot slot hebben we nog een aantal feitjes en tips op een rij gezet met onderwerpen waar we regelmatig vragen of opmerkingen over krijgen:
- In een 1 fase groepenkast zit standaard een 2-polige hoofdschakelaar.
- In een 1 fase groepenkast mogen geen 4-polige aardlekschakelaars geplaatst worden. Dit component is 4 modules breed en wordt toegepast in 1/3 fase en 3 fase groepenkasten.
- In een 1 fase groepenkast is de overspanningsbeveiliging 2-polig, in een 1/3 fase en 3 fase groepenkasten 4-polig.
- kWh-meters voor 1 fase groepenkasten zijn 1 module breed. kWh-meters in 1/3 en 3 fase groepenkasten zijn 4 modules breed.
- De volgende componenten zijn altijd even breed, bij elke fase aansluiting. Een beltrafo is altijd 2 modules breed, een kookgroep is altijd 2 modules breed en een DIN-rail stopcontact is altijd 2,5 modules breed.
Weet je niet wat voor groepenkast je hebt?
Als je na deze informatie niet weet wat voor groepenkast je hebt kan je altijd een offerteaanvraag doen op onze offerte pagina wij helpen je graag om te onderzoeken welke groepenkast het beste geschikt is voor jouw laadpaal.
Mike Koelewijn
Geplaatst op vrijdag 5 juli 2024 09:11
Beste Oscar,
Het klopt inderdaad dat loadbalancing achteraf is te installeren. Dit verschilt echt per lader.
Voor de ene lader is dit draadloos en bent u voor €140 klaar, maar voor een andere lader kan dit een stuk hoger zijn en is dit weer bedraad.
Bent u benieuwd wat voor u van toepassing is? neemt u dan gerust contact op met onze verkoop afdeling. Zij helpen u graag verder.
Toon meer