Laadpaal installatie informatie voor meterkast - 1 of 3 fase | Laadpaal Outlet - Laadpaal Outlet
Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
   Laadpaal Outlet - Zaterdag 20 Januari 2021

   1 of 3 fase aansluiting

   Heb ik een 1 fase of 3 fase aansluiting nodig voor mijn laadpaal of wallbox?

    

   Het is van belang dat je een groepenkast kiest die bij je huidige situatie past, maar ook bij je situatie over 10 à 20 jaar. Daarom bespreken we op deze pagina de belangrijkste verschillen tussen een 1 fase, een 3 fase en een 1/3 fase groepenkast. Daarnaast behandelen we ook een aantal veel gestelde vragen rondom de verschillen tussen fasen en componenten. Ook kan je lezen met hoeveel Kwh jouw laadpaal of wallbox kan opladen.


   Let op, heb jij nog een oude stoppenkast? 

   Deze adviseren wij altijd te vervangen voor een nieuw exemplaar. 

   Veel oudere huizen zijn nog voorzien van een zogenaamde stoppenkast. In principe biedt deze afdoende bescherming.

   Toch raden wij u aan uw stoppenkast te vervangen door een moderne groepenkast met installatieautomaten. Deze verhogen namelijk de beschikbaarheid, de veiligheid en het gebruiksgemak van uw installatie.

   Wanneer moet de oude stoppenkast vervangen worden?

   Bij het installeren van een laadpaal of wallbox heb je extra aansluitingen nodig in de meterkast, hierdoor moeten er vaak aanpassingen gemaakt worden. Dan is het mogelijk dat uw hele groepenkast vervangen moet worden. Deze moet namelijk voorzien zijn van een hoofdschakelaar en minimaal twee aardlekschakelaars. Bovendien mogen er maximaal vier eindgroepen achter één aardlekschakelaar worden geplaatst en is het belangrijk dat uw groepenkast over voldoende groepen beschikt.

   Met een oude stoppenkast is het vaak dat er geen of te weinig aardlekschakelaars zitten. Hierdoor kan het zijn dat de hoofdschakelaar eruit springt.

   Wat kost een groepenkast vervangen?

   Wilt u uw groepenkast vervangen of uitbreiden? Dan hangt daar natuurlijk een kostenplaatje aan. Dit is onder andere afhankelijk van het aantal groepen dat u nodig heeft, overige aanpassingen en eventuele extra opties. Vraag een offerte aan bij uw installateur.

   Stuur ons een foto van de kast via [email protected] , wij maken voor u een offerte op maat. 

    

   Hieronder vind je meer informatie over de 1 en 3 fase meterkasten.


   1 fase groepenkast

   1 fase groepenkasten zie je veelal terug in woonhuizen. Een 1 fase installatiekast is namelijk geschikt voor de meeste huishoudelijke apparaten. In een 1 fase groepenkast plaatsen we altijd een 2-polige hoofdschakelaar en de aardlekschakelaars zijn ook altijd 2-polig. Beide componenten zijn twee modules breed en worden ook wel aangeduid als 2P. Een 1 fase groepenkast volstaat, als de aangesloten apparaten tegelijkertijd minder dan het maximale vermogen verbruiken, voor een 1 fase aansluiting ligt dit vermogen op ongeveer 8000 Watt. Dit is het vermogen dat je elektrische apparaten maximaal gelijktijdig mogen verbruiken.

   Let op: 1 fase groepenkasten zijn niet geschikt voor de toepassing van krachtgroepen.

   Tel het vermogen van al je elektrische apparaten, die op één stroomkring worden aangesloten, bij elkaar op en zorg dat deze gezamenlijk onder de 5800 á 8000 Watt blijven. In huishoudelijke situaties is dit over het algemeen geen probleem, er zullen natuurlijk altijd uitzonderingen zijn.

   Tip: Verwacht je een groter gelijktijdig vermogen nodig te hebben? In dat geval past een 3 fase. Deze varianten bespreken we later in het artikel. Daarnaast bespreken we ook of je een 1 fase of 3 fase aansluiting nodig hebt, en hoe je dit kunt herkennen.


   Hoe herken je een 1 fase groepenkast?

   Dit is relatief eenvoudig te achterhalen door te kijken op de kWh-meter. Staat er 220/230V op de kWh-meter? Dan heb je een 1 fase groepenkast.

   Heb je geen kWh-meter? Kijk dan naar het aantal draden dat aan de onderkant uit je groepenkast komt.
   • Komen er twee draden onderuit? Dan heb je een 1 fase groepenkast. 
   • Komen er vier draden uit aan de onderkant van je groepenkast? Dan heb je een 3 fase groepenkast. In geval van twijfel kan je netbeheerder je ook vertellen wat voor type aansluiting je hebt.
   • Het is altijd mogelijk om ons een foto van de meterkast te sturen, wij zullen dan aangeven of het om een 1 of 3 fase aansluiting gaat.

   Wat voor 1 fase aansluitingen zijn er?

   1 X 10 A

   Aansluiting voor apparatuur als een elektrische garagedeur, een elektrische lader of lamp in een garagebox.

   1 X 35 A

   Kleine huisaansluiting; geschikt voor huishoudens met standaard apparaten en bijvoorbeeld een klein aantal zonnepanelen.

   Dit is de meest gebruikte aansluiting, hiermee kan je 7,4Kw laden.

   3 fase groepenkast

   3 fase groepenkasten zien we veel terug in kantoren en fabrieken. Je kunt het beste kiezen voor een 3 fase groepenkast op het moment dat je gelijktijdige verbruik van apparaten hoger ligt dan 8000 Watt. Voorbeelden van apparaten met hoog verbruik zijn laadpalen, elektrische kookplaten, een grote oven of een bubbelbad.
   Een 3 fase aansluiting noemt men daarom ook wel een aansluiting voor krachtstroom.

   Bij laadpalen met een vermogen tussen de 7,4kW en de 11,4kW maken vaak gebruik van een aardlekautomaat.

   Let op: Krachtgroepen mogen uitsluitend worden toegepast in 3 fase groepenkasten. Krachtgroepen zijn altijd 4-polig en 4 modules breed.


   De inhoud van een 3 fase groepenkast

   3 fase groepenkasten hebben, net als 1 fase groepenkasten, 2-polige aardlekschakelaars. Plaats per 4 installatieautomaten 1 aardlekschakelaar. De hoofdschakelaar is echter anders, in een 3 fase groepenkast zit namelijk een 4-polige hoofdschakelaar. Deze hoofdschakelaar is vier modules breed. De aardlekschakelaars zijn, net als in een 1 fase groepenkast, twee modules breed. Een 4-polige hoofdschakelaar heeft vier aansluitingen, bedoeld voor 3 fasedraden en de nuldraad.

   Tip: Heb je een vraag? Laat een reactie achter op deze pagina en onze medewerkers zullen snel reageren!


   Hoe herken je een 3 fase groepenkast?

   Je hebt een 3 fase groepenkast wanneer:
   • Er 3x220/230V op je kWh-meter af te lezen is.
   • Er 380/400V op je kWh-meter af te lezen is.
   • Er 4 draden uit de onderkant van je groepenkast komen.
   • Het is altijd mogelijk om ons een foto van de meterkast te sturen, wij zullen dan aangeven of het om een 1 of 3 fase aansluiting gaat.
   Tip: Heb je geen kWh-meter of kom je er niet uit? Neem dan contact op met je netbeheerder.
    

   Wat voor 3 fase aansluitingen zijn er?

   3 X 25 A 

   Standaard huisaansluiting; geschikt voor een huishouden met standaard apparatuur, bijvoorbeeld zonnepanelen en een inductiekookplaat of een elektrische auto.

   Dit is de meest gebruikte aansluiting, hiermee kan je 11Kw laden.

   3 X 35 A

   Grote huisaansluiting voor een huishouden zoals bij 3 x 25 A dat daarnaast nog apparatuur nodig heeft als een warmtepomp.

   Dit is de verzwaarde versie, met deze aansluiting kan je met 22Kw laden.

   3 X 50 A

   Grote huisaansluiting voor een huishouden met veel apparatuur en bijvoorbeeld een sauna of zwembad.


    


   Wat is een 1/3 fase groepenkast?

   Een 1/3 fase groepenkast wordt toegepast wanneer in de bestaande situatie een woning is voorzien van een 1 fase aansluiting, maar waar verwacht wordt dat er in de toekomst een 3 fase aansluiting door de netbeheerder aangesloten zal worden. De 1/3 fase groepenkast is al voorzien van een 4-polige hoofdschakelaar waardoor er bij deze wijziging geen extra componenten aangeschaft hoeven te worden en de groepenkast dus geheel klaar is voor de toekomst.

   De inhoud van een 1/3 fase groepenkast

   Bij een 1/3 fase groepenkast worden, net als in een 3 fase groepenkast, 2-polige aardlekschakelaars toegepast. Dit zijn er altijd drie, de groepen worden dus altijd verdeeld over drie aardlekschakelaars. Een 1/3 fase groepenkast is een eenvoudige oplossing, aangezien je de kast op zowel een 1 fase als 3 fase kunt aansluiten. Het is daarom vaak de ideale tussenstap als je van een 1 fase groepenkast naar een 3 fase groepenkast gaat, of denkt te gaan.
    


   Algemene tips 
   • Het is al een tijdje (sinds 2005) verplicht om in elke groepenkast een hoofdschakelaar te plaatsen.
   • Alle stopcontacten moeten verplicht beveiligd worden door een aardlekschakelaar.
   • Achter één aardlekschakelaar mogen maximaal 4 groepen geplaatst worden.
   • Apparaten met een vermogen hoger dan 2000 Watt dienen achter een aparte installatieautomaat geplaatst te worden.
   • Neem in geval van twijfel contact op met een gecertificeerde elektricien.

   Tot slot hebben we nog een aantal feitjes en tips op een rij gezet met onderwerpen waar we regelmatig vragen of opmerkingen over krijgen:
   • In een 1 fase groepenkast zit standaard een 2-polige hoofdschakelaar.
   • In een 1 fase groepenkast mogen geen 4-polige aardlekschakelaars geplaatst worden. Dit component is 4 modules breed en wordt toegepast in 1/3 fase en 3 fase groepenkasten.
   • In een 1 fase groepenkast is de overspanningsbeveiliging 2-polig, in een 1/3 fase en 3 fase groepenkasten 4-polig.
   • kWh-meters voor 1 fase groepenkasten zijn 1 module breed. kWh-meters in 1/3 en 3 fase groepenkasten zijn 4 modules breed.
   • De volgende componenten zijn altijd even breed, bij elke fase aansluiting. Een beltrafo is altijd 2 modules breed, een kookgroep is altijd 2 modules breed en een DIN rail stopcontact is altijd 2,5 modules breed.

   Weet je niet wat voor groepenkast je hebt? 

   Als je na deze informatie niet weet wat voor groepenkast je hebt kan je altijd een offerte aanvraag doen op onze offerte pagina. 

   Luxe laadpaal, wallbox, design laadpaal, laadpaal installatie 

   News & updates

   Recente artikelen

   Vergelijk 0

   Voeg nog een product toe (max. 5)

   Start vergelijking

   Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »